Bahan-bahan laksam:
tepung beras
dan segenggam nasi (blend sekali)
sedikit air
garam
Cara2: bancuh bahan yang sudah diblend dengan air..panaskan pengukus...bahan bancuhan sedukkan dan tuang atas tutup periuk...dah kukus lebih kurang 4 5 minit, angkat dan gulung...minyakkan sikit tangan untuk elakkan melekat. Dah sejuk potong gulungn nipis2.
Untuk Kuah:
ikan kembung/ikan sardin (cari kat pasar)- rebus, ambik isinya blend... (tulang - blend jugak -ambik airnya sahaja)
bawang merah, bawang putih, sedikit halia (blend)
lada hitam (blend)
santan
asam gelugur (elakkan hanyir)
Cara-cara:
masukkan semua bahan dalam periuk termasuk santan pekat, jangan tumis dengan minyak pulak...bila mendidih, masukkan la bunga kantan sikit biar wangi, masukkan juga santan cair...lepas mendidih kira dah masak la tu...boleh angkat...
hidangan:
hidangkan bersama ulaman seperti kacang panjang, tauge, timun potong nipis
laksam yang dah siap digulung dipotong nipis-nipis
kuah ni boleh jugak makan dengan laksa kelantan iaitu laksa tepung beras..bukan laksa segera tu
kuah ni boleh jugak makan dengan laksa kelantan iaitu laksa tepung beras..bukan laksa segera tu
4 comments:
posa2 tak lama lagi...hehehe
hoooo.. tgh lapar wooo.. lagi masuk sini nampak makanan.. bertambah lapar.. huhu
laksam ni my feberet..pagi2 bfast mesti nk beli laksam..hehe
hehe...semua suka laksam kan? rasanya faveret sumer org kot
Post a Comment