sponsored by

Wednesday, August 4, 2010

Daging Goreng Ala Kelantan


Bila tiba bulan puasa, i mesti tak lupa masak daging goreng ala kelantan....tak sama dengan daging goreng biasa. Senang je nak masak daging goreng ni..

Bahan :
Daging
kunyit serbuk
halia, bawang putih, bawang besar (hiris nipis)
garam
secubit gula

Cara-cara:
potong nipis daging untuk digoreng
gaul dengan kunyit serbuk, garam dan gula. toskan dalam kuali. Bila kering masukkan minyak. bila hampir masak/garing masukkan hirisan bawang, halia dan bawang besar. Kemudian masukkan lada hijau yang telah dipotong nipis. Angkat.

Hiasan : tabur dengan daun sup


*Sedap dimakan dengan nasi panas dan sup sayur*

10 comments:

Unknown said...

salam suzie :

Wah..saya suka masakkan daging goreng ini..biasanya saya akan rebus dulu daging tu..bagi empuk. then baru goreng..
dan menambah sedikit tetel ( lemak daging ) perh..terangkat

ardinihumaira said...

;D whoaaaaaa.. memang beshh makan ngan sup... melelh terliur ni ;D

Rohani Hashim said...

kaksue, kitorg pon slalu goreng cmni...slalu MZ la yg gorengkan mcm ni...

rina said...

mmg my fave gak ni... hehehe

¶A.K.I¶ said...

lapaaaanyeeEEE!!!!!

suzie rahman said...

wah...org klate ke? sy suke ini...

etomyam said...

pergh...daging goreng kunyit...peberet nih, memang menu utama rumah kami ni hehe

Unknown said...

isk2..saya suka ni

chiko said...

esok masaklah leh bawa n mkn kat umh makjah.. hehehe

chiko said...

esok masaklah leh bawa n mkn kat umh makjah.. hehehe

Related Posts with Thumbnails